נפגעתם בתאונת דרכים? חשוב שתדעו כיצד להתנהל לאחריה. מידע חשוב בנושא כולל מענה לשאלות את מי תובעים ומה הפיצוי שאפשר לקבל
למרבה הצער, תאונות דרכים נפוצות במדינת ישראל. הן יכולות לקרות לכל אחד, ולגרום לפגיעות ולנזקים קשים. תאונת דרכים היא טראומה עבור כל מי שמעורב בה – גם אם לא כל הנזקים נראים לעין וממבט ראשון.
חשוב להכיר את החוק ולדעת כיצד לפעול לאחר מעורבות בתאונת דרכים. פנייה לעו"ד נזיקין שמתמחה בתאונות דרכים תעזור לכם לבצע את הפעולות הנדרשות בצורה הנכונה ולקבל את הפיצוי המגיע לכם.
ראשית, חשוב לציין כי על נפגעי תאונות הדרכים בישראל, חל ההסדר שבחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (להלן: "חוק הפלת"ד). חוק זה נועד לסייע לנפגעי תאונות דרכים ולהבטיח שאדם שנפגע בתאונת דרכים ושנגרמו לו נזקי גוף עקב התאונה, יהיה זכאי לפיצוי כספי בלי קשר לשאלת אשמתו בתאונה.
אולם, לעתים בתיקי תאונות דרכים יש מחלוקת בנוגע לשיעור הנזק ולגובה הפיצוי.
מה עושים לאחר פגיעה בתאונת דרכים?
שאלת ההתנהלות לאחר תאונת דרכים היא שאלה לא פשוטה. ישנם מספר כללים שחשוב להכיר ולפעול לפיהם – גם למען בריאותכם וגם כדי למקסם את הפיצוי שמגיע לכם:
- החלפת פרטים – חשוב לכתוב את פרטי בעל הרכב הפוגע. אם יש מספר כלי רכב שמעורבים בתאונה, יש לכתוב את הפרטים של כולם.
- צילום המקום – מומלץ לצלם את מיקום התאונה המדויק ואת כלי הרכב המעורבים בתאונה. אם היו במקום עדים, יש לכתוב גם את פרטיהם.
- משטרה – במקרה שארעה תאונה שכוללת נפגעי גוף, חשוב להזמין משטרה כדי שתתעד את התאונה. התיעוד יהיה רלוונטי לתביעה.
- קבלת טיפול רפואי – אם אתם מסוגלים להתפנות באופן עצמאי, פנו לבית החולים הקרוב למקום התאונה. אל תדחו את הפנייה לבית החולים, גם אם אתם לא חשים כאבים מיד לאחר התאונה. חשוב לפנות לבדיקה רפואית תוך 24 שעות ממועד האירוע. הסיבה לכך היא החשיבות של בריאותכם ושמירה עליה. סיבה נוספת היא הצורך בתיעוד מבית החולים – יש לוודא שהתלונות ותאור התאונה שפרטתם בפני הרופאים מתועדים.
- חשוב להמשיך לעקוב אחר מצבכם הרפואי. יש לבצע צילומים (CT, MRI) לא רק לאחר התאונה, אלא גם לקבוע מראש תור לצילומים לשבועיים לאחר מכן, שכן ישנן פגיעות שמתגלות רק בהמשך, ומעבר לכך חשוב לעקוב אחר הפגיעות הקיימות.
- שמירת מסמכים – בתקופה שאחרי התאונה חשוב לאסוף ולשמור את כל המסמכים והקבלות שמעידים על הוצאות שהוצאתם אשר קשורות לתאונה. הוצאות רפואיות, הוצאות נסיעה חריגות, עזרת צד ג', ימי מחלה מהעבודה ועוד.
- פנייה לעו"ד נזיקין – מומלץ לפנות בהקדם לעורך נזיקין, כדי שינחה אתכם במדויק אילו מסמכים צריך לשמור, אילו אישורים יש להמציא וכל פרט אחר הנדרש לתיק התביעה.
תאונת דרכים – את מי תובעים?
ע"פ החוק, אדם שנפגע בתאונת דרכים רשאי לתבוע את החברה שמבטחת את הרכב שבו נסע בזמן התאונה.
אם הולך רגל נפגע מרכב, התביעה שיגיש תהיה נגד מבטחת הרכב שפגע בו.
חשוב לציין, כי חוק הפלת"ד קובע כלל ייחוד עילה, לפיו נפגע בתאונת דרכים יוכל להגיש תביעה בשל נזקיו רק נגד מבטחת הרכב בפוליסת ביטוח חובה (או קרנית).
בהעדר ביטוח חובה את מי תובעים?
במקרה כזה יש לתבוע את "קרנית". (קרן לפיצוי נפגעי תאונת דרכים). קרנית הוקמה כדי לשמש מעין חברת ביטוח במקרים שבהם אין חברת ביטוח שאמורה לפצות את הנפגע בגין הנזק שנגרם לו בתאונה. המצבים הנפוצים בהם תובעים את קרנית הם במקרים של תאונת "פגע וברח" או כאשר הביטוח לא בתוקף.
מהו הפיצוי שמגיע לנפגע תאונת דרכים?
התשובה אינה אחת ותלויה בנסיבות המקרה. עם זאת, ניתן להצביע על מספר קריטריונים, אשר לפיהם מחושב סכום הפיצוי שנפסק לנפגע בתאונת דרכים: בית המשפט לוקח בחשבון את גילו של הנפגע במועד התאונה, מחשב את מספר השנים שנותרו לו לעבוד עד הפנסיה, בוחן את השכר הממוצע לפני התאונה ואחריה, וכמובן את סוג הנזק שנגרם לו וההשפעה על תפקודו.
במסגרת החישוב ישנה גם התייחסות לנסיבות האישיות של הנפגע ולעזרת צד ג' לה הוא נזקק ממועד התאונה.
הפיצוי עצמו מורכב מהוצאות רפואיות של הנפגע, כולל הוצאות על מכשור רפואי ושיקום במקרה הצורך, אובדן שכר בשל התאונה והפסד זכויות סוציאליות, הוצאות משפט, כאב וסבל ועוד.
פגיעה בדרך לעבודה – האם תאונת דרכים או תאונת עבודה?
פגיעה בתאונה בדרך לעבודה או בחזרה מהעבודה לביתכם, נכללת בהגדרת תאונת עבודה. הטיפול בתאונת עבודה שונה מהטיפול בתאונת דרכים, שכן במקרה של תאונת עבודה יש לתבוע את ביטוח החובה וגם את המוסד לביטוח לאומי. עו"ד נזיקין יטפל בתיק שלכם מול הגורמים הרלוונטיים, שכן לבד יהיה לכם קשה מאוד להתנהל בסבך הבירוקרטיה שייכפה עליכם.
עורך דין תאונות דרכים
אם נפגעתם בתאונת דרכים או בתאונת דרכים שנחשבת לתאונת עבודה ע"פ החוק, חשוב מאוד שתפנו בהקדם לעורך-דין שמתמחה בנזקי גוף, ואשר יוכל ללוות אתכם מהרגע הראשון ועד להשגת הפיצוי המגיע לכם. גם אם לא נגרם לכם נזק הנראה לעין, חשוב לבדוק ולברר אם מגיע לכם פיצוי. ייתכן שאינכם מודעים לכך, ופניה לעו"ד תבהיר לכם את הדברים.
עו"ד מקצועי מנוסה ידע להתמודד מול חברות הביטוח, ולעשות כל שביכולתו כדי שהנפגע יקבל את הפיצוי המגיע לו. בהמשך, במקרים שיצריכו זאת, עורך הדין ייצג אתכם נאמנה בבית המשפט.
לעו"ד יובל אור נסיון רב בטיפול בתיקי תאונות דרכים מורכבים. במקרה שנפגעתם בתאונת דרכים, פנו לעו"ד יובל אור, אשר ייתן לכם מענה אישי ומקצועי וילווה אתכם בכל ההליכים הנדרשים.